نخستین خودروی آفرود خورشیدی جهان

خودروی خورشیدی آفرودی

نخستین خودروی آفرود خورشیدی جهان

دانشجویان هلندی موفق به تست اولین خودروی آفرود خورشیدی جهان شده‌اند. این خودرو با موفقیت ۱۰۰۰ کیلومتر در صحرا طی کرده و به سلامت به مقصد رسیده است.

خودروی خورشیدی آفرودی در صحرا

استلا ترا (Stella Terra)، نخستین خودروی آفرود خورشیدی جهان، با موفقیت اولین سفر مهم خود را به پایان رسانده و ۱۰۰۰ کیلومتر در صحرای بزرگ آفریقا را طی کرده است.

تیم دانشجویی از دانشگاه فناوری آیندهوون (EUT) که در پروژه‌ی این خودرو شرکت دارند، امیدوارند که موفقیت در این سفر، سازندگان خودروها را ترغیب کند تا در آینده بیشتر به تولید خودروهای مستقل بپردازند.

وسایل نقلیه الکتریکی (EVs) به عنوان یک راهکار برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای به دلیل حمل و نقل معرفی شده‌اند.
این وسایل نه تنها کربن کمی تولید میکنند، بلکه نحوه تأثیرگذاری آنها بر محیط زیست به تغذیه از شبکه برق نیز وابسته است.

اگرچه ارتقاء شبکه برق به منابع تجدیدپذیر یک کار بزرگ است، اما میتوان هر خودرو را با استفاده از پنل‌های خورشیدی به طور مستقل بهره‌برداری کند.
این ایده به خلق وسیله نقلیه‌ای با انرژی خورشیدی اشاره دارد. اغلب این امر هنوز در مرحله نمونه‌سازی قرار دارد، به جز برخی پروژه‌ها مانند خودروی لایت‌یر (Lightyear) که سال گذشته تولید شد، اما به علت مسائل تجاری بعداً شکست خورد.

تیم دانشجویان دانشگاه آیندهوون هلند، اکنون با ساخت وسایل نقلیه از انرژی خورشیدی آشنا هستند. در گذشته، آنها یک ون کمپر با استفاده از انرژی خورشیدی ساخته‌اند و در سال ۲۰۲۱ با آن یک سفر جاده‌ای به طول ۲۰۰۰ کیلومتر انجام دادند.

سازندگان خودروی آفرود خورشیدی Stella Terra

تیم دانشجویان از دانشگاه EUT که خود را به نام “تیم خورشیدی آیندهوون” معرفی کرده اند، تاکنون چندین بار در مسابقات معتبری از جمله چالش جهانی خورشیدی در استرالیا به عنوان برنده اعلام شده‌اند.
تلاش‌های فوق‌العاده‌شان برای بهبود عملکرد وسایل نقلیه با استفاده از انرژی خورشیدی، به تولید اولین خودرو آفرود با انرژی خورشیدی انجامیده است.

در سال ۲۰۲۱، تیم خورشیدی آیندهوون وسیله نقلیه‌ای با نام استلا ویتا (Stella Vita) را معرفی کردند.

استلا ترا یک شاسی بلند آفرود خورشیدی

وسایل نقلیه الکتریکی با شاسی بلند امروزه چیز نوآورانه‌ای در صنعت خودرو نیستند. چندین شرکت در حال تولید آن‌ها به صورت تجاری هستند.
این نوع وسایل نقلیه نسبت به خودروهای الکتریکی دیگر برای تأمین انرژی به باتری‌های بزرگ‌تری نیاز دارند که وزن کلی آن‌ها را افزایش می‌دهد.

تیم خورشیدی آیندهوون این چالش را مد نظر داشت و به طراحی یک شاسی بلند خورشیدی پرداختند که وزن آن ۲۵ درصد کمتر از یک شاسی بلند معمولی باشد.
کاهش وزن خودرو به این معنی است که باتری برای حرکت خودرو به کمترین اندازه نیاز دارد و می‌تواند کمتر وزن داشته باشد.

از آنرو که می‌توان باتری خودرو را در حین حرکت شارژ کرد، امکان نصب باتری کوچک‌تری و به تبع آن کاهش وزن خودرو وجود دارد.

در فرآیند طراحی استلا ترا، یک خودرو با شاسی بلند وزن ۱۲۰۰ کیلوگرم ساخته شد که حداکثر سرعت ۱۴۵ کیلومتر در ساعت دارد و می‌تواند در یک روز آفتابی تا ۶۳۰ کیلومتر حرکت کند.

زن و مرد با خودروی آفرود خورشیدی در طبیعت

این وسیله نقلیه از پنل‌های خورشیدی در سقف خود برای تأمین انرژی استفاده می‌کند، اما ویژگی اصلی آن در بخش زیر کاپوت آن قرار دارد. خودروی استلا ترا نیاز به مقاومت در مسیر‌های ناهموار دارد، متضاد با خودروهای دیگری که به صورت معمول در جاده‌های آسفالتی تست می‌شوند.
مهندسان نمی‌توانستند وزن این خودرو را افزایش دهند، بنابراین برای ساخت آن به قطعات جدید نیاز داشتند.
با این حال، به دلیل عدم وجود یک مدل پیشین برای این نوع خودرو، نمی‌توانستند از منابع دیگر برای تهیه این قطعات استفاده کنند.

این تیم دانشجویی خودرو و برخی قطعات آن را از ابتدا طراحی کرد. چراکه این وسیله نقلیه برای مسیر‌های آفرودی مناسب است و هلند طبیعتی با اقلیم کم‌آفتاب دارد، تصمیم گرفتند این خودرو را برای آزمایش‌های گسترده به مراکش ببرند.

ویس باس، مدیر تیم، اظهار کرد: تقریباً تمام چیزها، از سیستم تعلیق تا مبدل‌های پنل‌های خورشیدی، برای خودمان برای Stella Terra طراحی شده‌اند.
اعضای تیم ما مطمئن هستند که مرزهای فناوری را جابجا کرده‌اند و این وسیله نقلیه باید در دسترس بازار بین ۵ تا ۱۰ سال آینده باشد.

سفر به صحرا

ویژگی‌های آفرودی خودروی استلا ترا در طول سفر به مراکش مورد آزمایش قرار گرفت. این خودرو دو نفره موفق به عبور از مناطق کوهستانی آبی و رشته کوه ناهموار ریف شد و به ترتیب صعودها و نزولهایی در مسیر شیب دار را پشت سر گذاشت.
از آنجا به یکی از بلندترین شهرهای مراکش سفر کرد و سپس به مسیر‌های سخت و شنی در صحرای بزرگ آفریقا راه یافت.

البته، فرمان خودرو در حین سفر دچار خرابی شد، اما با استفاده از قطعات موجود در دسترس در مکان، تعمیر شد.

خودروی آفرود خورشیدی در کنار دریاچه

از آنجا که این وسیله نقلیه قادر به انتقال مسافران به مقاصد دوردست می‌باشد، تیم طراحی آن صندلی‌هایی تخت‌شو ایجاد کرده‌اند تا فضایی راحت برای استراحت فراهم کنند.
همچنین پنل‌های خورشیدی آن به عنوان منبع انرژی برای حرکت خودرو علاوه بر اینکه انرژی لازم برای حرکت را فراهم می‌کنند، قابلیت تولید انرژی کافی برای پختن غذا و شارژ تلفن همراه نیز دارند.

گفته می‌شود که پنل‌های خورشیدی استلا ترا توانایی تبدیل ۹۷ درصد از نوری که جذب می‌کنند به انرژی الکتریکی با کارآیی بالا را دارند.
این خصوصیت باعث افزایش بهره‌وری این وسیله شده و به وضوح نشان داده‌اند که استلا ترا حدود ۳۰ درصد بهتر از پیش‌بینی اولیه تیم سازنده عمل می‌کند.

تیم خورشیدی آیندهوون همواره سعی دارد تا سال‌ها قبل از عرضه خودروهایش در بازار خودرو فعالیت کند. این تیم امیدوار است که پیشرفت‌های اخیر آن، تولیدکنندگان قدیمی خودرو را ترغیب کند تا در آینده خودروهایی با کارکرد محیط‌زیستی بهتر و با ظرفیت باتری بیشتر تولید کنند.

موفقیت این سفر دوباره نشان داد که حد و حدودی برای توسعه وسایل نقلیه سازگار با محیط‌زیست وجود ندارد، و ما می‌توانیم به سرعت به سمت فناوری‌های بهتر در این زمینه پیش برویم.

منبع: خبرگزاری ایسنا و برق نیوز

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *