چند راه کاملا شدنی برای رشد تولید برق تجدیدپذیر

چند راه برای رشد تجدید پذیر ها

نرخ رشد صنعت تجدیدپذیر در سراسر جهان هر روز بالا می رود. باور به آنکه می توان از منابع تجدیدپذیر برق کشورها را تا درصد قابل توجهی تامین کرد، تمامی دولت ها و قدرت های جهان را که دغدغۀ توسعه دارند، ترغیب به استفاده هرچه بیشتر از پتانسیل های تجدیدپذیر خود کرده؛ تا جایی که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته امروز سهم بیش از 50 درصد از تولید برق در کشور، اختصاص به نیروگاه های تجدیدپذیر دارد و این یعنی کاشتن “درختانی پر از برگِ برنده” برای آن کشور.

تامین نیاز ملت به انرژی بدون دغدغۀ زمستان و تابستان، عدم وابستگی به اقتصاد نفتی، رشد قدرت اقتصادی و حتی سیاسی، ایجاد قدرت صادرات برق، همه و همه سوغاتی هستند که اهمیت به بحث تجدیدپذیرها در چنین کشورهایی به ارمغان می آورد.

انرژی های تجدیدپذیر دیگر یک راه زاپاس تامین انرژی برای بلاد اروپایی و امریکایی نیست که آن را به سخره بگیریم و بگوییم چون نفت ندارند و دستشان به گوشت نمی رسد به سراغ ابر و باد و فلک رفته اند. امروز کشورهایی که بر مخازن نفت خوابیده اند، نظیر عربستان، عمان و … نیز با وجود قدرت نفتی، شدیدا در مسیر سبز تجدیدپذیرها گام بر میدارند.

همین چند وقت پیش خبر ساخت بزرگترین نیروگاه برق تجدیدپذیر جهان در عمان عده زیادی را در بهت فروبرد. کاش بعد از این شوک ها اقدامات میسر و شدنی (نه به سختی کندن کوه بیستون) از مجرای صحیح آن صورت بگیرد و از این همه ثروت و پتانسیلی که در ایران برای تولید برق تجدیدپذیر داریم، نه تنها برای تامین نیاز خودمان به برق و رهانیدن ملت از بی برقی بهره ببریم، بلکه از صادرات برق غیر نفتی نیز سود و رفاهی نصیب ملت نجیب و همیشه همراهمان نماییم.

در ادامه به بررسی چند راه میسر و نسبتا ساده برای تغییر در روند رشد تجدیدپذیرها می پردازیم که چکیده ای از بررسی های فعالان این حوزه نیز می باشد.

افزایش نرخ خرید برق تجدیدپذیر

افزایش نرخ خرید برق تجدیدپذیر از سرمایه گذاران نیروگاه های آنگرید یکی از مهم ترین و اساسی ترین اقداماتی است که باید صورت بگیرد. با توجه به رشد نرخ ارز و گران شدن تجهیزات نیروگاه های آنگرید از سال 98 میل به احداث این نیروگاه ها بسیار کمتر شده چرا که با وجود قیمت های گزاف، بازگشت سرمایه دیرتر صورت می گیرد و قضیه برای صاحب نیروگاه حتی با وجود قرارداد خرید تضمینی خیلی صرفه اقتصادی ندارد.

البته برنامه های جدید برای بازگشت سرمایه سریع تر در دستور کار قرار گرفته اما تاثیر این برنامه هنوز به چشم در جایی رویت نشده است.

بر اساس محاسبات اگر پیش از این برای خرید سالانه 10 الی 15 مگاوات انرژی خورشیدی 20 میلیارد تومان هزینه میشد، امروز با وجود رشد زیاد قیمت تجهیزات در صورتی که این عدد به 34 میلیارد تومان در سال برسد و بودجه ای 14 میلیاردی تزریق شود، مشکل خرید برق نیروگاه آنگرید حل شده و توجیه پذیری اقتصادی آن باعث می شود افراد زیادی ترغیب به راه اندازی نیروگاه خورشیدی متصل به شبکه شوند.

راه رشد برق خورشیدی در ایران

تخصیص تسهیلات برای راه اندازی نیروگاه آنگرید

با تخصیص تسهیلاتی نه چندان سنگین می توان علاوه بر صاحبان سرمایه، افرادی را که علاقه مندی، علم و انگیزه کافی برای راه اندازی نیرگاه آنگرید و تولید برق خورشیدی دارند اما بار مالی قضیه برایشان سنگین است را کمک و ترغیب نمود. تسهیلاتی که سود آن به همه خواهد رسید و بسیار نتیجه ارزشمندی خواهد داشت. حتی تخصیص یک وام در حد 40-50 میلیون تومان نیز کمک هزینه بسیار خوبیست و مشکل بسیاری از افراد برای راه اندازی نیروگاه خورشیدی حل خواهد شد. به این صورت درصد زیادی برق از تابشی که هر روز به زمین می رسد و بی استفاده می ماند به شبکه تزریق خواهد شد. دقت کنید، فقط 40-50 میلیون تومان!!!

البته قطعا در سال جدید و با توجه به افزایش قیمت ها این عدد اگر به مرز 60-70 میلیون برسد خیلی عالی تر خواهد و بود و لازمه آن تخصیص بودجه مناسب می باشد. شاید نیازی به گفتن نباشد اما قطعا می بایست تیمی بسیار دقیق و حرفه ای بر روند تخصیص وام ها و به ثمر رسیدن نیروگاه ها، نظارت 100 درصدی داشته باشند چرا که، عده ای همیشه زرنگ…

بگذریم. دیگر همه می دانیم…!

تامین برق ادارات دولتی با برق تجدیدپذیر

بر اساس آنچه نایب رئیس کمیته سندیکای تجدیدپذیر صنعت برق، به خوبی به آن اشاره کرده، اگر طرح جذاب و بسیار پراهمیت ” اجرایی شدن مصوبه الزام ادارات دولتی به تامین ۲۰ درصد از برق مصرفی از انرژی‌های تجدیدپذیر” به سرانجام برسد و ادارات دولتی حداقل 20 درصد از برق مورد نیاز خود را از منابع تجدیدپذیر تامین نمایند، آیا باغ درختان برگ برندۀ ما هم ثمر نمی دهد؟

چرا این طرح که در دو سال گذشته پیگیری های آن صورت گرفته و به قطعیت رسیده هنوز کامل اجرایی نشده را به چه عاملی می توان نسبت داد.

آیا بالاخره ما رستگار می شویم؟

تولید برق مصرفی واحدهای صنعتی و تجاری در محل

یکی از جذاب ترین کارهایی که انجام آن بسیار در دسترس است و کمی همت می طلبد، تامین برق 1 الی 5 درصدی واحدهای صنعتی و تجاری به صورت آفگرید و جدا از شبکه است. حساب کنید اگر درصد زیادی از واحدهای بزرگ تجاری که دیماند بالای 5 مگاوات دارند به صورت مستقل بتوانند بخشی از برق مورد نیاز خود را در محل تولیدکنند، چه درصدی در برق شبکه صرفه جویی خواهد شد. واحد های صنعتی زیادی وجود دارند که به دلیل کمبود برق در پیک تابستان به خاموشی می گرایند.

 

در این مقاله به چند راه بسیار معقول و در دسترس برای رشد سهم انرژی های تجدیدپذیر در ایران نگاهی کردیم که البته بر اساس دیدگاه های محققان و فعالان این حوزه جمع بندی شده بود.

به امید خورشیدی تر شدن ایرانِ روشن…

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *